صافکاری و علمیات احیای بدنه خودرو به چندین روش مختلف انجام می شود که اصطلاحا روش با رنگ و بدون رنگ نامیده می شود. که روش صافکاری با رنگ و بدون رنگ به دو روش انجام می پذیرد که جالب است بدانید این دو روش ارتباط مستقیم با تاریخ دارد! یعنی صافکاری به روش سنتی و یا به روش pdr انجام می گردد. در این مطلب می خواهیم به طور کامل راجب انواع روش های صافکاری صحبت نمائیم. در واقع صافکاران با ابزار های نوین و متد های تخصصی که دارند، این کار را انجام می دهند. اگر تا به حال گذرتان به صافکاری ها خورده باشد، از تابلوی آن ها متوجه می شوید که کار pdr هم انجام می دهند. پی دی آر یکی از روش های صافکاری ماشین است که عموما به نام بدون رنگ بودن در بین مردم شهرت دارد که به آن خواهیم پرداخت.
صافکاری با رنگ
در شرایطی که رنگ بدنه طی ضربه و برخورد اجسام آسیب دیده و به کل ریخته باشد، صافکاری با رنگی انجام می شود.
چون شخص صافکار از ابزار های بدون رنگ استفاده نمی کنند و از روی کار اقدام به ترمیم بدنه می نماید. در صافکاری با رنگ بعد از اتمام صافکاری، بدنه ماشین توسط نقاش رنگ می گردد. البته رنگ شدن ماشین افت قیمتی به همراه خواهد داشت.
البته صافکاری بی نقص تاثیر مستقیمی بر کیفیت رنگ و میزان رنگ شدگی بدنه خواهد داشت. یعنی هرچقدر کیفیت صافکاری بالا باشد، کیفیت رنگ هم بالا خواهد بود. همچنین توجه داشته باشید از ابزار های pdr در صافکاری با رنگ نیز برای دقت بیشتر استفاده می گردد.
صافکاری بدون رنگ
عده ای تصور می کنند که صافکاری بدون رنگ همان صافکاری PDR است که این موضوع یک باور غلط بین افراد می باشد.
صافکاری PDR یعنی ترمیم فرورفتگی بدنه با مجموعه ای از لوازم گفته می شود که به شخص این امکان را می دهند تا با دقت بیشتر و کمترین آسیب به رنگ، عمل صافکاری را انجام دهد.
وسایل پی دی آر شامل حداقل 300 قلم می باشد. یکی از نقطه قوت های این روش، تمرکز روی جزئیات می باشد؛ یعنی حتی ریز ترین ها قری ها با ابزار های PDR قابل حل هستند و این فوق العاده می باشد.
نکته ای وجود دارد، این است که صافکاری بدون رنگ می تواند توسط ابزار های pdr و یا سنتی انجام پذیرد که استاد تمام صافکاری برای یک صافکاری بی نقص و خوب تلفیقی از هردو روش را پیاده می کند.
استادکاران صافکاری به سه دسته تقسیم می شوند:
- صافکاران سنتی: بر پایه صافکاری قدیم کار می کنند.
- صافکاران سنتی و pdr : افرادی که احتمالا صافکار سنتی کار هم بوده اند؛ ولی مبتنی بر پی دی آر کار می کنند.
- استاد تمام صافکاری: ی همانگونه که از نام مشهود است، در صافکاری سنتی و pdr بسیار حرفه ای هستند.
دسته سوم به قول همکارانشان همه فن حریف هستند. استاد تمام صافکاری هم در بازار کار کم نیست. این استادکاران تلفیقی از هنر، تجربه و قدرت فنی بسیار بالایی هستند. توجه داشته باشید که این استادکار است که تشخیص می دهد که در صافکاری کدام ناحیه خودرو باید از چه ابزار و چه روشی استفاده نماید تا سطح آسیب دیده با کمترین خسارت به حالت اولیه خود برگردد. (بنابر این می توان گفت که صافکاری علاوه بر شغل یک هنر زیبا به شمار می رود.)
صافکاری با مکش
صافکاری با مکش یکی از روش های پی دی آر می باشد. صافکاری با مکش به این صورت است که ابتدا ابزار ضربه زن را به سطح بدنه متصل می کنند. سپس با کشش در خلاف جهت، سطح فرورفته را برمی گردانند. وسیله ای که در اینترنت تصویر آن را می بینید، قاپک یا مکنده دستی نام دارد که با این روش کار می کند. قاپک به صورت پلاستیکی و فلزی در بازار موجود است. البته ابزار ضربه زن هم جزو کشنده های صافکاری محسوب می شود.
صافکاری با چسب حرارتی
صافکاری با چسب حرارتی به این شکل است که ابتدا سری های چسبونک پلاستیکی را به نقطه ای که می خواهند آن را درست کنند با چسب حرارتی می چسبانند، بعد از کمی صبر کردن خشک می شود و می توانیم با تگرگ کش، ضربه زن و یا هر وسیله کششی دیگری آن را بیرون بیاوریم. در واقع به طور مستقیم از چسب برای این کار استفاده نمی کنند و صرفا روشی برای متصل کردن سایر تجهیزات صافکاری pdr می باشد. البته نوع چسبی که برای این کار تهیه می شود مخصوص است؛ یعنی طوری طراحی شده که ماندگاری کم اما چسبندگی بسیار بالایی داشته باشد. البته برای ذوب شدن این ها به تفنگی های نیاز است که درجه حرارت نسبتا بالاتری داشته باشد.
صافکاری با دستگاه
امروزه صافکاری خودرو با دستگاه خیلی حرفه ای تر انجام می گردد. این دستگاه ها قابلیت هایی دارند که در روند صافکاری پیشرفت بسیاری ایجاد کرده است. اگر بخواهیم یکی از آن ها را مثال بزنیم، جوش دو طرفه می باشد. یعنی اگر صافکار بخواهد روی قسمت دوبل بدنه جوش دوبل فابریکی مثلا برای چسباندن پوسته سقف بزند، مجبور است از این تجهیزات استفاده نماید.
ویژگی دیگر این دستگاه، بادگیری بدون رنگ از پشت کار می باشد. مزیت صافکاری با دستگاه شامل ایمنی بیشتر، خروجی با کیفیت، افزایش راندمان و سرعت می باشد. معروف ترین برند های موجود در ایران آنی آص، تکنوصاف، سوپر اسموت و … می باشند.
شاید برای دوستان سوال باشد که دستگاه صافکاری pdr برای چه ماشین هایی مناسب است؟ در پاسخ باید بگوییم که برای همه ی خودرو های ایرانی و خارجی (چینی، ژاپنی، کره ای، آلمانی، فرانسوی، انگلیسی و …) کاربرد دارد.
صافکاری با دستگاه مغناطیسی
در پاراگراف قبلی راجب نقش دستگاه صافکاری صحبت کرده ایم. یکی از دستگاه هایی که برای بیرون کشیدن قری و گودی های روی بدنه خودرو به کار می رود، دستگاه مغناطیسی هات باکس می باشد. این وسیله در مرحله ای که شخص صافکار باید ظریف کاری های نهایی در آخر کار را انجام دهد، مورد استفاده قرار می گیرد. یعنی با نیروی الکترومغناطیسی ای که روی سطح بدنه ایجاد می کند و تغییرات فاصله ی اتمی باعث بیرون آمدن نقاط تو رفته می شود. یکی از مطرح ترین مدل های هات باکس، برند woyo می باشد که ساخت چین است و برای صافکاری بسیاری از ماشین های خارجی مناسب بوده.
صافکاری با میله pdr
به نقل از مجموعه پارسیان تول، میله یکی از اصلی ترین لوازمی است که هر pdr کاری باید آن را داشته باشد. کاربرد میله صافکاری pdr در نقاطی از ماشین که امکان بردن دست به راحتی وجود ندارد، نمایان می شود.
یعنی صافکار ها قبلا برای کار کردن در این نواحی مجبور بودند تا ورق را بشکافند و مجددا آن را بچسبانند که این موضوع باعث افت کیفیت ورق شده و حالت فابریکی آن از بین میرفت. بنابر این استفاده از میله راهکار بهینه تری برای این قسمت ها می باشد.
صافکاری سنتی با مشتی و قالب تنه
صافکاری سنتی با استفاده از وسایلی انجام می شود که در گذشته مرسوم بوده است. اما این ابزار ها با توجه به کاربرد جالبشان همچنان به کمک صافکار ها خواهند آمد! از معروف ترین محصولات این دسته بندی می توان به مشتی و قالب تنه اشاره نمود که از جنس فولاد ساخته شده اند.
سخن پایانی
هرکدام از ابزار هایی که در این مطلب به آن ها اشاره نموده ایم برای قسمت های مختلفی از صافکاری کاربرد دارند و این تشخیص استادکار است که در چه موقعیتی از کدام یک از آن ها استفاده نماید. امروزه صافکاری pdr یا بدون رنگ به خاطر مزایای جالبی که برای مشتری و صافکار دارد، مورد اهمیت ویژه ای قرار گرفته است. به همین خاطر برخی از افراد ترجیح می دهند که ایرادات بدنه ماشین آن ها را با تجهیزات پی دی آر درست نمایند.