دنا پلاس یکی از خودرو های محبوب در سالهای اخیر، در بین خودرو های داخلی است که به دلیل طراحی خوب و دارابودن گیربکس اتوماتیک توانسته نظرات زیادی را در بازار خودرو به سمت خود جلب کند. در مقایسه با خودرو های خارجی که دارای گیربکس اتوماتیک هستند، دنا پلاس قیمت مناسبتری دارد. باتوجهبه این که گیربکس این خودرو با دنای عادی متفاوت است، تعمیرات مربوط به گیربکس آن نیز به دانش و مهارت فنی تخصصی نیازمند هستند و تعمیرات گیربکس دنا پلاس حتماً باید در مراکز تخصصی مربوط به گیربکس انجام شود.
گیربکس چیست؟
هر خودرویی برای حرکت نیاز به یک عامل تولیدکننده نیرو و یک عامل انتقالدهنده آن دارد. تولیدکننده نیرو در خودرو موتور یا پیشرانه است. انتقالدهنده هم سیستمی تشکیل شده از بخشهای مختلف است که عمل انتقال نیرو را در کنار هم و بهصورت پیوسته انجام میدهند. در حقیقت نیروی تولید شده توسط موتور، باید توسط یک سیستم انتقالدهنده، به چرخها منتقل شود.
سه بخش اصلی این سیستم انتقالدهنده شامل کلاچ، جعبهدنده یا گیربکس و دیفرانسیل هستند که در بین آنها گیربکس از اهمیت ویژهای برخوردار است. اهمیت این بخش از خودرو در حد موتور یا مولد نیرو است. تعمیرات گیربکس نیاز به تخصص بالایی دارد و توجه به حفظ سلامت آن نیز در اولویتهای نگهداری اصولی خودرو است.
اجزا گیربکس دنا پلاس
شفت ورودی (خروجی از کلاچ)
شفت خروجی که تمام دندهها به طور هرز روی آن قرار دارند.
برنجی (هم دور کننده دور دو چرخ دنده برای تعویض دنده)
توپی
کشویی (به دندهها قفل میشود و موجب تعویض دنده میشود)
ماهک (حرکت دستهدنده را به کشویی میدهد)
محور زیر (محوری است که دندهها روی آن پرس شدهاند)
چرخدندههای ۱ و ۲ و ۳ (دنده ۴ چرخدنده ندارد)
برنجی (هم دورکننده دور دوچرخ دنده برای تعویض دنده)
وظایف و عملکرد گیربکس دنا پلاس در خودرو چیست؟
در گیربکس اتوماتیک دنا پلاس از چرخدندهها برای انتقال نیرو از یک قسمت ماشین به قسمت دیگر استفاده میشوند. در اتومبیل، چرخدندهها نیرو را از میللنگ، محور چرخشی که نیرو را از موتور میگیرد به میلسوپاپ در حال حرکت در زیر ماشین منتقل میکنند و در نهایت چرخها را تغذیه میکند. موتورهای احتراق داخلی با سرعت بالا کار میکنند؛ بنابراین کاهش دنده برای انتقال نیرو به چرخهای محرک که بسیار کندتر میچرخند ضروری است.
گیربکس با دارابودن چرخدنده مختلف شرایط را برای رانندگی در موقعیتهای مختلف امکانپذیر میکند مثلاً: بالارفتن از تپه، یا کروز بر روی سطوح. هرچه دنده پایینتر باشد سرعت چرخها نسبت بهدور موتور کندتر میشوند. انتقال گشتاور خروجی موتور به چرخها، توسط مجموعهای از چرخدندهها انجام میدهند که روی دو میله (شَفت) ورودی و خروجی قرار دارند.
آیا خودروی دنا مصرف سوخت بیشتری نسبت به خودروی دنا پلاس دارد؟
راندمان سوخت خودرو به عوامل مختلفی از جمله اندازه موتور، وزن خودرو، سبک رانندگی و نوع گیربکس بستگی دارد. بهطورکلی، خودروهای اتوماتیک کمی مصرف سوخت بیشتری نسبت به خودروهای دستی دارند. دلیل آن این است که گیربکسهای اتوماتیک انرژی بیشتری برای تعویض دندهها مصرف میکنند، زیرا به مبدل گشتاور نیاز دارند که از روغن برای انتقال نیرو از موتور به گیربکس استفاده میکند. علاوه بر این، گیربکسهای اتوماتیک سنگینتر هستند که همین امر سبب افزایش وزن خودرو و کاهش بهرهوری سوخت آن میشود.
مطلب پیشنهادی: تعمیرگاه گیربکس در آمل
علائم خرابی گیربکس دنا پلاس چیست؟
اگر میخواهید از هزینههای تعمیرگاه جلوگیری کنید این نشانههای کوچک را نادیده نگیرید. تعمیر گیربکس اتوماتیک دنا یکی از پرهزینههای قطعات خودرو است که در صورت خرابی بسیار پردردسر است که باید در نگهداری از آن دقت زیادی به خرج دهید.
چراغهای هشدار روی داشبورد
چراغهای روی داشبورد در حالت عادی روشن نمیشوند، حواستان به چراغی که دمای گیربکس دمای موتور را نشان میدهد باشد. هرچند این چراغ ممکن است نقص در گیربکس دنا پلاس شما باشد و حتی ممکن است در خارج از جعبهدنده باشد و بهتر است که هرگونه مشکل احتمالی توسط یک مکانیک حرفهای بررسی شود.
نشت روغن گیربکس و پایینبودن میزان آن
آسانترین علامت مربوط به خرابی گیربکس نشت روغن است چرا که قابلتشخیص است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که با قراردادن چندتکه کاغذ یا مقوا در زیر ماشین، نشتی را بررسی کنید. به دنبال رنگ قرمز مایع انتقال دهنده باشید که دارای بوی شیرین است. برخلاف روغن موتور، میزان روغن گیربکس دنا پلاس دهنده شما باید ثابت بماند؛ بنابراین هرگونه نشانه ای از این روغن در زیر اتومبیل نشان دهنده نشت است. اگر سطح روغن را بررسی کردید و پایین تر از حد انتظار بود، احتمال نشتی وجود دارد.
بوی غیرعادی
بوی سوختنی که رایحهای شیرین و ترش را در خودرو شما پخش میکند، نشان میدهد که باید روغن انتقالدهنده را تغییر دهید. اگر روغن سیستم را بهخوبی روان نمیکند، وقت آن فرارسیده است تغییری برای جلوگیری از سوختن آن انجام دهید. هنگامی که روغن گیربکس بوی سوختگی میدهد، ممکن است نشانه آن باشد که گیربکس شما به زودی تقریباً کارش تمام میشود. برای جلوگیری از برخی آسیب ها و هزینه های جدی، سریع آن را توسط یک متخصص حرفهای بررسی کنید.
سروصدا
زمانی که راننده در سکوت دنده را عوض میکند، اگر صدای کوبیدن یا خمشدن به گوش برسد درحالیکه ماشین به طور معمول حرکت میکند، این علامت واضحی برای وجود دندهها و قطعات شل در کلاچ است. هرچه صداها بیشتر شود، قطعات شلتر شده و احتمال آسیبدیدگی بیشتر میشود. مواظب سروصدا باشید، اینها ممکن است نشانهای از فرسودگی یاتاقان دندههای گیربکس شما باشد و لازم باشد گیربکس را تعویض کنید. در زمان تعویض دنده صداهای سنگزنی ناگهانی و ناخوشایند ممکن است به این معنی باشد که کلاچ شما فرسوده شده است و یا همگام کنندهها آسیبدیدهاند.
عملکرد غیرمعمول
اگر دنده شروع به عملکرد غیرطبیعی کند؛ مثلاً بدون دلیل شروع به تعویض کند، اگر در بزرگراه هستید و گیربکس شما به دنده دیگری تغییر میکند یا میلغزد، و در تعویض دنده مشکل دارید، اینها نشانه مشکل در گیربکس دنا پلاس خودروی شما هستند. علاوه بر این تأخیر عملکرد گیربکس یکی دیگر از علائمی است که نباید آن را نادیده بگیرید. تعویض گیربکس یکی از فرایند پیچیدهای است و باید در مراکز تخصصی و توسط افراد حرفهای انجام شود.
کاهش قدرت خودرو
اگر موتور خودروتان بهدرستی کار میکند؛ اما ماشین قدرت کافی ندارد، از علائم خرابی گیربکس است. در این صورت باید آن را به مکانیک نشان دهید. این مشکل ممکن است به دلیل ازکارافتادن قطعات داخلی سیستم یا نشتی روغن گیربکس باشد. دلیل دیگر ممکن است داغشدن بیش از حد گیربکس باشد. وقتی گیربکس داغ میکند، یعنی روغن به قسمتهای داخلی آن نمیرسد. این امر باعث میشود گیربکس آسیب ببیند. گیربکس قلب خودروی شما است. معمولاً یک خرابی جزئی در یکی از اجزای آن میتواند کل سیستم را درگیر کند و به سایر اجزای آن آسیب جدی وارد کند.
لرزش خودرو در دور موتور بالا
اگر لرزشهایی در اتومبیل حس میکنید، دلیلش این است که اجزای داخلی سیستم گیربکس دچار ساییدگی شده است. اگر اینطور باشد، باید هر چه سریعتر به آن رسیدگی کنید وگرنه خرج زیادی روی دستتان خواهد گذاشت. اگر قطعات داخلی سیستم گیربکس فرسوده شده باشند یا روغن گیربکس کافی نباشد، بخشهای مختلف گیربکس رویهم ساییده میشوند و اصطکاک زیادی به وجود میآید. به همین دلیل دور موتور بالا میرود و ماشین لرزش و تکان دارد.
عدم حرکت خودرو روی دنده مشخص
شما برای شما هم اتفاق افتاده باشد که ماشین را روی دنده درایو (در ماشینهای اتومات) یا روی دنده یک قرار دادهاید؛ اما حرکت نمیکند، این مشکل به خرابی گیربکس ارتباط دارد. احتمالاً سطح روغن آن کاهشیافته است. این یک مشکل جدی است و باید فوراً ماشین را پیش مکانیک ببرید. اگر سطح روغن گیربکس کاهش پیدا کند، باوجوداینکه خودرو روی دنده قرار دارد، ماشین حرکت نمیکند. دلایل کاهش سطح روغن میتواند نشت روغن، تعویضنکردن بهموقع آن یا شکستن دریچه مخصوص آن باشد.
به زبان سادهتر هر تغییری در صدا و یا تغییر در عملکرد خودروی شما میتواند نشاندهنده هشداری در خودرو باشد، گیربکس بهصورت مستقیم بر روی عملکرد موتور خودرو اثرگذار است و میتواند توانایی و قدرت خودرو را کاهش بدهد.
سرویس گیربکس دنا پلاس به صورت دوره ای به شما کمک می کند تا بتوانید هر خرابی ایجاد شده در گیربکس خودروی تان در مراحل اولیه شناسایی و رفع کنید. در سرویس دوره ای معمولا سطح روغن گیربکس دناپلاس نیز بررسی می شود.
تعمیر گیربکس اتوماتیک دنا در تعمیرگاه گیربکس دنالند
شناسایی مشکلات خودروی شما حتی برای مکانیکهای کاملاً آموزشدیده هم راحت نیست. به یاد داشته باشید که اگر فکر میکنید چیزی در خودروی دنا پلاس شما درست نیست، باید بلافاصله به تعمیرگاه مکانیکی خودرو مراجعه کنید پیش از اینکه یک مشکل هزینهبردارتری ایجاد شود.
هر علامتی که نشان میدهد دندههای دنا پلاس شما بهدرستی کار نمیکنند دلیل کافی برای ورود به تعمیرگاه است. قبل از اینکه خسارت بیشتری وارد شود یا اینکه متوجه خرابی در بزرگراه شوید، حتماً ماشین خود برای کارشناسی توسط متخصصین ببرید. تعمیرگاه گیربکس دنالند باسابقه طولانی در تعمیرات گیربکس و دارابودن متخصصین در این زمینه یاریرسان شما است. کافی است با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید. همچنین میتوانید بهصورت حضوری به آدرس درج شده مراجعه فرمایید.
برای دریافت بهترین خدمات تعمیر گیربکس اتوماتیک دنا پلاس با کارشناسان ما تماس بگیرید:
عباس حاج میری: ۰۹۱۰۶۸۱۷۲۸۳
وبسایت: daeland.com
https://daeland.com/?p=2177