فهرست محتوا
Toggleاگر وقتی استارت می زنید، ماشین استارت نمی خورد و صدای تق تق می دهد، مشکل می تواند به خاطر ضعیف بودن باتری، شل شدن یا سولفاته شدن اتصالات آن، و در موارد کمتر خرابی استارت باشد. اگر از شارژ بودن باتری و وصل بودن اتصالات آن مطمئن هستید، احتمالا اتوماتیک استارت خراب شده است. در این صورت باید برای تعمیر یا تعویض استارت به برقکار مراجعه کنید.
انواع صدای تق تق هنگام استارت زدن خودرو
صدای تق هنگام استارت زدن خودرو، می تواند نشانه ای از مشکلات مختلفی باشد. تشخیص نوع صدا (تکی یا ممتد، قوی یا ضعیف) اولین مرحله برای شناسایی مشکل و پیدا کردن راه حل است. در اینجا، به بررسی انواع صدای تق تق استارت و روشهای عیبیابی آن میپردازیم. اگر اطلاعات جامع در مورد صدای تق تق بعد از استارت و راهنمای گام به گام رفع این مشکل می خواهید مقاله استارت نخوردن ماشین و صدای تق را بخوانید.
1- صدای تق تق سریع و پشت سرهم
وقتی صدای تق تق سریع و پشت سر هم را می شنوید، سیستم برقی خودرو با کمبود برق مواجه شده است.در این حالت، معمولا باتری ضعیف یا کاملا خالی شده است. علائمی چون کم نور شدن چراغ های پشت آمپر یا بی جانی چراغ های جلو، این احتمال را تقویت می کند. اگر فراموش کرده اید و چراغ ها در زمان خاموشی خودرو روشن مانده اند، دلیل خالی شدن باتری مشخص است. راه حل فوری برای این وضعیت، باتری به باتری کردن یا در صورت امکان و دنده ای بودن خودرو، هل دادن آن است. پس از روشن شدن، لازم است که خودرو برای حداقل نیم ساعت کار کند تا دینام فرصت شارژ مجدد باتری را پیدا کند.
اگر باتری ظاهرا مشکلی ندارد، باید اتصالات آن را بررسی کنید. شل بودن سر باتری ها، وجود سولفاته (رسوبات سفید یا آبیرنگ) یا کثیفی می تواند مانع از جریان صحیح و قدرتمند برق شود. گاهی تنها با تمیز کردن و محکم کردن این اتصالات، مشکل استارت نخوردن برطرف می شود.
در مرحله بعد، باید به دینام شک کرد. اگر خودرو پس از عملیات باتری به باتری و روشن شدن، به محض جدا کردن کابل های کمکی دوباره خاموش شود، یا اگر چراغ هشدار باتری روی صفحه کیلومتر همچنان روشن باقی بماند، به احتمال زیاد دینام وظیفه خود یعنی شارژ باتری را به درستی انجام نمی دهد. گاهی دینام کاملا از کار نیفتاده، بلکه ضعیف شده است؛ در این حالت ممکن است خودرو روشن بماند، اما باتری به اندازه کافی شارژ نمی شود و مشکل استارت نخوردن پس از مدتی دوباره تکرار خواهد شد.
باتری فرسوده نیز می تواند علت این گونه صدا ها باشد. اگر باتری پس از شارژ کامل، چه با کار کردن خودرو و چه با دستگاه شارژ، همچنان پس از مدت کوتاهی خاموشی، توان لازم برای استارت زدن مجدد را ندارد، به احتمال زیاد عمر مفید آن به پایان رسیده است.
2- صدای تق تکی اما قوی
حالتی دیگر، شنیدن یک صدای تق تکی اما قوی است. این صدا معمولا به این معناست که اتوماتیک استارت یا سلونوئید در گیر شده، اما یا برق کافی به موتور استارت نمی رسد تا آن را بچرخاند یا خود موتور استارت دچار مشکل شده است. با این وجود، حتی با شنیدن این صدای قوی، ابتدا باید از سلامت باتری و بی نقص بودن اتصالات آن اطمینان حاصل کنید. گاهی باتری ضعیف یا اتصالات نامناسب، اتوماتیک استارت را فعال می کند، اما نمی توانند جریان لازم برای چرخاندن موتور استارت را تامین کند. یک عملیات باتری به باتری می تواند این شک را برطرف کند. اگر پس از بررسی ها، باتری و اتصالات سالم تشخیص داده شدند، آنگاه به احتمال زیاد مشکل از خود استارت است؛ یا موتور استارت سوخته و قفل کرده، یا اتوماتیک استارت که وظیفه رساندن برق اصلی به موتور استارت و همچنین درگیر کردن دنده استارت با دنده فلایویل موتور را بر عهده دارد خراب شده است. در این شرایط استارت زدن های مکرر می تواند فشار زیادی به استارت، باتری و سیم کشی خودرو وارد کند.
3- صدای تق تکی و ضعیف
اگر یک صدای تق تکی و ضعیف بشنوید که با هر بار استارت زدن، ضعیف تر هم میشود. معمولا علامت یک باتری بسیار خالی است که دیگر حتی توان ایجاد صدای تق تق سریع یا یک تق قوی را هم ندارد. در این مورد، چاره کار باتری به باتری کردن یا شارژ کامل باتری است و اگر پس از آن، مشکل همچنان پا بر جا بود، باید به فکر تعویض باتری بود.
همچنین علت صدای قیژ استارت ماشین درگیر نشدن درست دنده ها استارت خودرو با دنده های فلایویل است. این صدا شبیه صدای درگیر شدن دو فلز با هم است و ممکن است در دراز مدت باعث خرابی دنده های هر دو قطعه شود.
جمع بندی
با وجود تمام این راهنمایی ها، شرایطی وجود دارد که نیاز به دخالت فوری یک متخصص است. اگر هنگام تلاش برای استارت زدن، دود مشاهده کردید یا بوی سوختگی به مشامتان رسید، بی درنگ دست از استارت زدن بردارید و با تعمیرگاه تماس بگیرید؛ این علائم می توانند نشانگر اتصال کوتاه یا یک مشکل الکتریکی خطرناک باشد. همچنین، اگر روش های اولیه ای مانند باتری به باتری کردن نتیجه نداد، یا اگر خودرو پس از روشن شدن با کابل کمکی و جدا کردن آن ها بلافاصله خاموش شد و یا اگر در تشخیص و رفع عیب اطمینان و مهارت کافی ندارید، بهترین کار مراجعه به یک برقکار یا مکانیک ماهر خودرو است. دستکاری های نا آگاهانه گاهی می تواند مشکلات را پیچیده تر و هزینه برتر کند.
برای حفظ سلامت سیستم استارت و جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، توجه به نکات پیشگیرانه اهمیت دارد. بررسی دوره ای وضعیت باتری، خصوصا با توجه به عمر مفید معمول آن ها که بین دو تا پنج سال است، و همچنین کنترل ولتاژ آن می تواند مفید باشد. تمیز نگه داشتن سرباتری ها از هر گونه سولفاته و اطمینان از محکم بودن اتصالات آن ها نیز بسیار مهم است. به علاوه، علائم هشدار دهنده ای مانند کم نور شدن چراغ ها، کند استارت خوردن خودرو به ویژه در هوای سرد، یا روشن شدن چراغ هشدار باتری روی داشبورد را باید جدی گرفت و پیگیری کرد.
در نهایت، به یاد داشته باشید که تشخیص دقیق علت مشکل، گام اساسی برای رسیدن به راه حل صحیح است. با دقت به نوع صدا و نشانه های همراه آن، میتوان بسیاری از مشکلات رایج مربوط به استارت خودرو را شناسایی و در برخی موارد حتی شخصا برطرف نمود.